Баварски замъци и Италиански езера
Баварски замъци и Италиански езера
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки

Транспорт: Автобус

     Баварски замъци и Италиански езера
 
 
Цена от: 920 лв. при минимум 30 записани
Маршрут: София - Загреб - Верона - Лаго ди Гарда - Инсбрук - замъка Линдерхоф - замъка Нойшванщайн - замъка Хоеншвангау – Оберау - езерото Бодензее - остров Майнау - Локарно – Лаго Маджоре - Комо – Лаго ди Комо – Бергамо - София
Продължителност: 8 дни/7 нощувки
Транспорт: aвтобус
 
Който желае може да се върне от Милано със самолет. Цената е 920 лв. + самолетен билет. 
 
За вариант Швейцария и Бавария замъци и езера натиснете ТУК
 
 
 
Дати: 
01.05.2019 – 08.05.2019
24.05.2019 – 31.05.2019
15.06.2019 – 22.06.2019
27.07.2019 – 03.08.2019 
10.08.2019 – 17.08.2019
21.09.2019 – 28.09.2019
05.10.2019 – 12.10.2019
 
 
 

Отстъпки
За ранни записвания:
- 6 месеца преди датата на отпътуване 7%
- 5 месеца преди датата на отпътуване 6 %
- 4 месеца преди датата на отпътуване 5 %
- 3 месеца преди датата на отпътуване 3 %

 
 
 
 
 
Могат да се ползват само два вида отстъпки!!!
 
 
ПРОГРАМА: 
 
1-ви ден: Тръгване: от Бургас – Сливен - Хасково - Стара Загора - Пловдив - Пазарджик. Отпътуване за Хърватия / Словения.Нощувка ( 796 км.)
 
2-ри ден: Отпътуване за ВеронаПристигане следобед. Разходка в един от най-красивите италиански градове, известен като Града на Ромео и Жулиета и Данте Алигиери. Слави се със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси "Бардолино". Разглеждане на Древния амфитеатър "Арена ди Верона", един от най-големите италиански площади; прекрасната улица "Мацини"; площад „Ербе“; кулата „Ламберти“; площад „Синьория“ с паметника Данте Алигиери; Къщата на Жулиета и други. Нощувка в района на Верона (486км.)
 
3-ти ден: Закуска. Отпътуване за Лаго ди Гарда - най-голямото езеро в Италия и едно от най-хармоничните, въпреки разнообразните му аспекти: нисък и равен бряг, оформен от наносите в южната му част; стръмен бряг от западната страна; планинската верига Монте Балдо се издига от източната му страна. Доломитите оформят от север преграда, спираща ветровете, на което се дължи мекият климат по бреговете на езерото, извоювало през Античността името Ил Бенако. Разходка в едно от най-магическите градчета на брега Сирмионе. Той e разположен на полуостров, врязващ се 2,5 км навътре в езерото, разделяйки го сякаш на две. Днес тук могат да се видят множество архитектурни и културни забележителности, датиращи от 1 в.пр.н.е. Най-известна сред тях, превърнала се в символ на града, е Грото ди Катул – най-старата римска постройка открита в Северна Италия. Има правоъгълна форма с размери 167 на 105 метра. „Пещерата на Катул” е най-голямата патрицианска вила, открита в Северна Италия. Тя свидетелства за богатството и лукса в онези дни. Друга открояваща се забележителност в града е Замъкът на Скалигери, датиращ от 13 век. Замъкът е построен като укрепление от фамилията, владяла векове наред Верона – Скалигери. Възникнал първоначално като малка крепост, през 12 век замъкът е превърнат от Мастино I де ла Скала в истински средновековен замък. Днес той е реставриран и превърнат в интересна за туристите забележителност, от която се разкрива панорамна гледка към езерото.Разходка в Бардолино: китно селце, известно с реномираното вино от областта. Тук можем да се насладим на езерната красота с чаша вино в ръка. Денят завършва в градчето Гарда, дало името и на езерото. То е малко, но оживено; тесните калдъръмени улички и малките  площади са напълно освободени от автомобилен трафик, изпълнени с множество кафенета и ресторанти. Историческия център на Гарда е заобиколен от стари средновековни стени, които обграждат малък площад – някогашното пристанище на града. На площада има няколко красиви исторически сгради: Палацо дел Капитани (15 век) в готическо венециански стил; Палацо дел Фрегозо, построен за богато семейство от Генуа; Палацо Парлоти, с неговата ложа проектирана от самия Санмикели. Свободно време за разходка в Гарда. Продължаване към ИнсбрукНощувка в района на Инсбрук.
 
4-ти ден: Закуска. Ранно отпътуване за замъка Линдерхоф и посещение (по желание, срещу доплащане 9 евро) на дворец от XIX в., построен от баварския крал Лудвиг II. Архитектурата на сградата и парка са повлияни от Версайския дворец. Фасадата на замъка е в стил рококо, а интериора е смесица от барок и неорококо. Всички стаи са богато украсени със злато, сребро, мрамор, стенописи и майсенски порцелан. Дворецът е заобиколен от градини с множество скулптури и фонтани. Продължаване за замъка Нойшванщайн (по желание) - най-известния замък на крал Лудвиг II, послужил за емблема на анимационното студио на Уолд Дисни. Основите на замъка се полагат през 1869 г. от Лудвиг II, вдъхновен от сюжетите в оперите на Вагнер, и бива наречен „Замъка на мечтите”. Емблематичен за замъка е образът на лебеда - любима птица на краля, който се среща във всички декорации и вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро”. Нощувка в района на Оберау.
 
5-ти ден: Закуска. Закуска . Отпътуване за езерото Бодензее  и остров Майнау - езеро на река Рейн, разположено на границата между Германия, Австрия и Швейцария. Третото по големина в централна Европа след Балатон и Женевското езеро. Площта му е 536 кв.км - най-дълбокото място е 254 м, а средната дълбочина 90 м. Областта около езерото е известна като силен лозарски район. Остров Майнау – остров на цветята. Разходка в цветният рай на остров Майнау(оставане 2-3 часа). Отпътуване за Локарно
Нощувка в района на Локарно (390км)
 
6-ти ден: Закуска. Разглеждане на езерото Лаго Маджоре - езеро в северната част на Италия, близо до швейцарската граница. Намира се в горно италианските региони Пиемонт и Ломбардия и швейцарския кантон Тесин. В по-голямата си част езерото е разположено на италианска територия. Площта му от 212,5 кв. км. му отрежда второ място в страната. Дълго е 66 км. и широко около 10 км.То е второто по големина алпийско езеро след Гарда. Преди близо два века именитият френски писател Стендал възкликва: „Какво може да каже човек за Лаго Маджоре и Боромеовите острови… освен да съжали хората, които не са изгубили ума си по тях”, а друг път споделя: „Ако имаш сърце и една риза, продай ризата си и посети Лаго Маджоре”. Езерото Лаго Маджоре е популярна туристическа дестинация заради китните алпийски местности и кристалните води. Пристигане в Стреза: някогашното рибарско селище днес привлича с чудесните си вили от 18век, сред които Сант Амброджио и Вила Дукале (датираща от 1770 г.) Великолепният Grand Hotel Des Iles Borromeesвече 150 години предлага на своите гости завладяващ изглед към Лаго Маджоре, Боромеовите острови и заснежените алпийски върхове, които величествено се оглеждат в спокойните езерни води. По желание разходка с лодка в езерото Лаго Маджоре и посещение на островите: Изола Бела и Изола Мадре. Макар някога Изола Бела да е бил гола скала, днес несъмнено той е перлата на архипелага. Като късче от рая, паднало на Земята, вторият по големина остров омагьосва своите посетители с многобройни статуи, фонтани, благоуханни цветя и бели пауни, които се разхождат гордо из градините. Тук можете да видите великолепен бароков дворец и градини, принадлежащи на фамилията Боромео. Най-големият от трите острова – Изола Мадре, е почти изцяло зает от ботаническа градина с изключително красиви и редки растения от близки и далечни земи, където свободно се разхождат фазани и пауни. Най-малкият от боромеовите острови е Изола Пескатори, обитаван от едва 32 жители. Макар да контрастира ярко с разкоша на Изола Бела и Изола Мадре, живописното рибарско селище впечатлява с неповторима романтика и очарование. Тук можете да опитате типичната за региона кухня и винаги пресните морски деликатеси (панорамен тур с корабчето около острова). Нощувка в района на Комо (75км.)
 
7-ми ден: Закуска. Разглеждане на Лаго ди Комо езеро с  ледников  произход в Ломбардия, Италия. Има площ от 146 km², което го прави третото най-голямо езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. С над 400 m дълбочина то е едно от най-дълбоките езера в Европа и дъното на езерото е повече от 200 m под морското равнище. Езерото е прочуто със своите атрактивни вили, които са построени от времето на Плиний Млади. Много от тях имат внушителни градини, облагодетелствани от благоприятния климат, повлиян от езерото. Те предлагат и тропически растенияКрасиво пътешествие в миналото: XVI и XVIII в. – така може да се определи разходката около Лаго ди Комо – най-известното, пленяващо с фамозните си вили и градини, езеро в Италия. То е третото по големина в страната, емблема на Ломбардия, разположено в полите на Алпите. Тук са родени Плиний Стари и Плиний Млади, папа Инокентий XI, физикът Алесандро Волта и много други известни политици, художници и поети. Малко известен е факта, че покрай бреговете му изживява последните си дни и Пенчо Славейков. Той умира в градчето Брунате, разположено точно над гр. Комо. Туристическа програма в най-големия град на езерото Комо: Пиаца дел Дуомо, Катедралата Санта Мария Асунта, Кметството (Бролето), църквите Св. Фиделий и Св. Абондий, музея  на Алесандро Волта. По желание изкачване с фуникуляр до Брунате, откъдето се открива прекрасна гледка към езерото и където се намират вила „Белависта”, в която е починал Пенчо Славейков; църквата, в която е било опято тялото на поета и гробището, където е бил погребан, преди тленните му останки да бъдат пренесени в България - осем години след смъртта му. Разходка с корабче по езерото със спирки в най-известните градчета. Комо е най-известно с прелестните оригинални градини край езерото и красивите вили с богата история, датиращи в сегашния си вид от 16 век. Някои имат предистория стигаща до римско време, в годините на Плиний Млади. Много от тях имат внушителни градини, в които се срещат редки тропически растения. Най-известната от тях е Вила Д’Есте, построена през 1568 г., а сега луксозен хотел. Само гостите на хотела могат да се насладят на вътрешната й красота, но ние ще можем да видим и да се разходим в намиращите се наблизо градини на Тремедзо.Знаменитата градина на вила Карлотае единствената край езерото, която трябва да се види на всяка цена: тя е построена за миланския търговец Джорджо Клеричи през 1690 г. и заема площ от повече от 70 000 кв.м. Италианската градина със стъпалата, фонтаните и скулптурите, е създадена по същото време. Пътешествието продължава със спирка в най-романтичното кътче на езерото: градчето Беладжио! Гледката, която се разкрива към бреговете на езерото от тесните калдъръмени улички е уникална. Най-впечатляваща тук е вила Мелци: построена в неокласически стил като лятна резиденция на Франциско Мелци, вицепрезидент на Наполеон. Паркът разполага с оранжерия, параклис и японска градина и е засаден с големи рододендрони. Тук най-уникални са статуите, сред които са се разхождали редица знаменити композитори. Нощувка в района на Бергамо (87км.)
 
8-ми ден: Закуска. Отпътуване за България
 
Който желае може да се върне от Милано със самолет. Цената е 920 лв. + самолетен билет.
 
 
 
 
ТАЗИ ПРОГРАМА Е ПРОДУКТ НА “АЛЕГРА ВИ ТУР”.
 
 
 
 
 
Цената включва:
- 7 нощувки в хотели 2* и 3 * в околностите, а някои и в центровете на градовете (1 - в Словения/Хърватия, 1 - в района на Верона,1 - в района на Инсбурк, 1 - в района на Оберау, 1 - в Локарно , – в Комо , 1 – в Бергамо);
-  7 закуски в ресторантите на хотелите;
- транспорт и транспортни разходи с автобус 3 * ;
- екскурзоводско обслужване;  
- представител от фирма „АЛЕГРА ВИ ТУР”;
 
Цената не включва:
-       медицинска застраховка (около 7 лв. на човек при 5000 ЕВРО покритие на Застрахователна компания ГРУПАМА ЕАД, за клиенти над 65 год. има оскъпяване)- заплаща се предварително в офиса;
-       сити такси за хотелите между 2 и 5 евро на нощувка - заплаща се на място;
-       застраховка "Отмяна на пътуване" на фирма Групама ЕАД- повече информация може да намерите ТУК;
-       посещение на о. Майнау - 27 евро (кораб до острова + вход) - заплаща се в офиса;
-       музейни такси (по желание) - за ориентировъчни цени виж МУЗЕИ.
-       доплащане за самостоятелна стая - 30 % върху пакетната цена - заплаща се в офиса;
-       вход за замъка Линдерхоф по желание - около 9 евро - заплаща се в офиса;
-       вход за замъка Нойшванщайн по желание -около 13 евро - заплаща се в офиса;
-       вход за замъка Херенхимзее по желание – около 9 евро - заплаща се в офиса;
-       разходка с корабче по езерото Комо и спирки в Тремедзо и Беладжио – 30 евро
-       корабче от и до Изола Бела – Изола Мадре – Изола Пескатори – 25 евро
-       панорамна обиколка с корабче на полуострова Сирмионе – 7 евро
 
·         Фирмата не носи отговорност при промяна на музейните такси.
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
- По всички автобусни програми има възможност за тръгване от Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен и Велико Търново (срещу доплащане и препотвърждение при събран минимум 10 човека);
- Необходими документи: лична карта или задграничен паспорт. За дете под 18 години непридружавано от единият или от двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение /копие и оригинал/ и задграничен паспорт. Фирма „Алегра Ви Тур“ Ви съветва при наличност на два документа лична карта и задграничен паспорт по време на провеждане на екскурзията да носите със себе си и двата документа и да ги съхранявате на две отделни места.
- Без визови, медицински и санитарни изисквания за посещаваните страни. 
- Срок за записване: до запълване на свободните места.
- Начин на плащане: аванс в размер на 30 % от пакетната цена за автобусен вариант и 50 % при самолетен вариант  на човек при записване, доплащане до 15 работни дни преди датата на отпътуване.
- Възможно е в някои от хотелите да изискват такса при напускане или настаняване в хотела, тарифата се определя според категоризацията в съответната държава. Таксата се заплаща на рецепция или от водача преди настаняване.
- Всеки има право да ползва до две отстъпки: ранни записвания към съответната програма ако има + 1 от стандартните или 2 от стандартните.
- деца до 11.99 г. => 30%, при настаняване с двама възрастни; деца до 17.99 г. => 3% от пакетната цена;
- студенти, пенсионери и за пътували минимум 2 пъти с фирмата => 2% от пакетната цена;
- записалите се в офиса ни между 12:00 и 13:00 ч. ще получат => 2% отстъпка от пакетната цена
- Агенцията не носи отговорност за работното време и промяна в стойността на входните такси и билети на туристическите обекти.
- Туроператорът препоръчва на своите клиенти да носят в себе си  от месната валута в съответните градове когато пътуват.
- Настаняването по седалки в автобуса се осъществява според последователността на записване.
- Агенцията си запазва правото за промени в последователност на изпълнение на програмата.
- Минималния брой за осъществяване на пътуването е 35 туристи. Пътуването е възможно да се осъществи и при по-малък брой туристи с направата на необходимата корекция в цена на пакета според наличните записани туристи и след предварително дадено съгласие от тяхна страна.
- Пътуванията се заплащат в български лева или евро/ по курса на БНБ към деня на плащане/.
- Срок за уведомление за недостигнат минимален брой туристи и, че пътуването няма да се осъществи – 20 работни дни преди датата на отпътуване.
- При самолетните програми, когато се ползват полети на ниско-тарифни компании (WIZZ air, RYAIAN air) цената на чекирания  багаж или голям салонен багаж може да се каже в деня на резервацията. В някои от програмите има възможност багажа да бъде даден по-рано и изпратен с автобусната група. Туристическата агенция не носи вина или каквато и да е отговорност за загубен, закъснял или откраднат багаж. Информация за условията за багаж може да видите в  WIZZ air и RYAIAN air
- Застраховка "Отмяна на Пътуване" на фирма Групама ЕАД може да намерите информация ТУК. Сумата за застраховка отмяна на пътуване не се възстановява, Общи условия за застраховка "Отмяна на Пътуване"
- Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 7500180000124 / с валидност  от 00:00 часа на  15.03.2018 до 24:00 часа на 14.03.2019 на ”ГРУПАМА ЗАСТРАХОВАНЕ” ЕАД. Адрес: гр.София 1124 бул. Цариградско шосе № 47А,Блок В ет.3(вход от ул. Николай Ракитин) тел. +359 2 915 88 88, За щети: 0700 123 32; е-маил: office@groupama.bg
 
 
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВИТЕ:
 
Остров Майнау се намира в Констанс. Той е частна собственост, а неговите собственици от своя страна са решили да го превърнат в Рая на цветята. Известен като Островът на цветята остров Майнау в Констанс е същински рай от всевъзможни, пъстри растения и цветове, около които кръжат безброй пеперуди. Самата идея за парк с екзотични видове принадлежи на херцог Фридрих І, който бил страстен пътешественик и се посвещава на каузата да събира редки видове, след което ги носел на острова.
 
-       След смъртта му островът запада, а по-късно преминава във владение на шведския кралски двор. През 1932 година Майнау в Констанс е подарен като сватбен подарък на граф Ленард Бернадот от баща му принц Вилхелм. Именно граф Бернадот е човекът, който превръща острова в тази цветна красота, която виждаме днес. След смъртта му на 95-годишна възраст Съпругата му графиня Соня Бернадот продължава делото на мъжа си и то доста успешно.
 
-       Забележителните места в Майнау в Констанс са най-вече Къщата на пеперудите, където могат да се видят орхидеи, мимози и какви ли не редки видове, които омайват с аромата си. В италианската градина на розите има над 20 000 рози, селектирани от над 1200 сорта. Годишно на този остров в Констанс идват над 1 милион посетители.
 
Замъкът Нойшванщайн – еедна от най-известните туристически забележителности в Германия. Красивият дворец е построен на 92-метров хълм в Баварските Алпи. Разположението му обхваща югозападната част на тази немска провинция, в близост до Хоеншвангау съвсем близо до австрийската граница. Въпреки, че фотографирането на интериора на замъка Нойшванщайн не е позволено, фасадата му е една от най-често сниманите сгради в Германия. Величествената осанка на този красив дворец е избрана да стане основна част от логото на Уолт Дисни.
 
-       В превод Нойшванщайн означава Нов лебедов камък, а името му е вдъхновено от рицаря на лебеда от операта на Вагнер „Лоенгрин”. Това е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, често наричан и лудия крал. Освен този, той построява още три два двореца. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, Т.нар „Замък на лебедовата скала“ се намира в подножието на връх Цугшпице, в местността Алгой, община Швангау, близо до град Фюсен , което е на границата с австрийската провинция Тирол.
 
-       Лудвиг II, наречен още Безумния започва строежа на фантастичния замък Нойшванщайн през 1869 г. на мястото, където е израснал. Това мащабно произведение на изкуството е по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк, които приключват работата си по Нойшванщайн след 17 г. усърдна работа, малко преди смъртта на лудия крал през 1886 г.
 
-       Заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление Нойшванщайн е посещаван всяка година от повече от милион туристи. Нарична още „Приказният замък“ той е построен в автентичния стил на старите германски рицарски крепости.
 
-       Тронната зала на Нойшванщайн е проектирана и направена във византийски стил, като наподобява залата, в която се съхранява Свещения граал. Тя се състои от два етажа и е вдъхновена от храмът „Света София” в Истанбул. Тайни окултни знаци и символи могат да се видят навсякъде из двореца, както и множество митологични сцени, претворени в красиви фрески. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 №203661

Верона:
Верона се намира на река Адидже в близост до езерото Гарда. Поради значението и стойността на многото исторически сгради Верона е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. В града има много римски и средновековни паметници. Верона е известна с римския амфитеатър и е третия по големина в Италия след колизеума в Рим и арената в Капуа. Дори и днес се използва за публични събития, изложби, театър и опера през топлите летни вечери. Интересен е римския театър, построен през I в.пр.Хр. Ponte di Pietra е друг символ на града – каменен мост над реката Адидже.

Лаго Ди Гарда:
най-голямото езеро в Италия;
Гарда e китно градче (селце), кръстник на езерото, пази спомени за венецианското владичество – Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregoso (Дворецът Фрегозо) – XV век. Цялата крайбрежна улица на градчето е украсена с наниз от венециански къщи;


Инсбрук:
Инсбрук е провинциалната столица на областта Тирол и петият по големина град в Австрия. Три пъти селището е домакинствало на Зимните олимпийски игри. Разположен близо както до Мюнхен, така и до Северна Италия, това е задължително място за посещение, ако сте любители на зимните спортове.

Замъка Линдерхоф:
Замък в Германия, построен през ХІХ век от баварския крал Лудвиг II.
Намира се край баварското село Етал, близо до град Гармиш-Партенкирхен в югозападната част на Бавария.
Това е единственият замък, който Лудвиг ІІ успява да завърши приживе;

Замъка Нойшванщайн:
Най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, считан за образ на замъка на принца на Пепеляшка е послужил и за емблема на „анимационното студио на Уолт Дисни“, наричан е замък на Вагнер, над алпийското Лебедово езеро (Schwansee).
Красотата на замъка и езерото вдъхновяват Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“;

Езерото Бодензее:
Езерото е едно от най-големите в Германия и трето по големина в Централна Европа след езерото Балатон и Женевското езеро;


Остров Майнау:
Отстоящ на 7 км от Констанц и намиращ се в Бодензее, представлява парк, построен от великите херцози на Баден и техните наследници от шведското кралско семейство;
Този остров е истински рай за любителите на градини – хибискуси, портокалови дървета, магнолии растат тук в подкрепа на фактка, че климатът около Бодензее е мек.
Патиците, направени от цветя, са емблемата на острова.
Къща с палми, зеленчукова градина, розова градина, къща с пеперуди, фонтани – тук посетителят може да се наслади на градини от всякакъв стил. Тук има и зоологическа градина.
В замъка се правят изложби на художници, скулптори и други артисти.

Локарно:
Курортен град в Югоизточна Швейцария;
Градът на мира, камелиите и меценатите;
Чист, подреден и спретнат швейцарски град, в който всякъде струи италианска реч. Витрините на магазините, украсата на улиците и площадите, подредбата на парковете и градините, терасите на кафенета и ресторанти - отвсякъде лъха духа на Италия и жаждата й за живот;
Изключително интересен факт около Локарно е превръщането му в световно прочут град заради най-ценното земно благо;
Сърцето на Локарно е неговият почти изцяло пешеходен стар град, който е съсредоточен около Пиаца Гранде;
Площадът е заобиколен от елегантни представителни къщи и е най-доброто място за започване на обиколка за разглеждане на града;
Друг забележителен площад в Локарно е Пиаца сан Антонио, на който се намира внушителната барокова църква. На този площад се намира и Общинската галерия Каса Руска, в която са изложени картини, дърворезби и гравюри от швейцарски творци;
Най-старата и значима сграда в Локарно е замъкът Висконти. Намира се на югоизток от Пиаца Гранде и представлява лабиринт от тесни проходи, спираловидни стълбища и мрачни тъмници;

Езеро Лаго Маджоре:
Закътан сред високите алпийски върхове, районът около Лаго Маджоре се слави с мекия си климат и сравнително високите средно годишни температури, които позволяват тук да виреят редки и екзотични за тези географски ширини растения;

Езеро Лаго ди Комо:
Езерото е прочуто със своите атрактивни вили, които са построени от времето на Плиний Млади. Много от тях имат внушителни градини, облагодетелствани от благоприятния климат, повлиян от езерото. Те предлагат и тропически растения;

Бергамо:
Дели се на Горен и Долен град;
Долният е по-индустриален и съвременен, а Горният е запазил очарованието на старите времена;