Информация за Грац - Alegra Vi Tur
Грац е вторият по големина град в Австрия, веднага след столицата Виена. С население от около 300 000 души, Грац е неголям, но изключително интересен и разнообразен. Той е административен център на провиция Щирия, заемаща територия в Югоизточна Австрия. През Грац преминава течението на река Мура.

Със своите шест университета Грац отдавна е известен като студентски град. Бройката на студентите, които следват в Грац е около 44 000 души. През 1573 година е основано първото училище в града, а дванадесет години по-късно и първия университет (1585 година).

През краткия лутерански период от историята на града тук е основано Лутеранско училище, в което учи Йоханес Кеплер. Още много световно известни имена следват в Грац, като Никола Тесла, който учи електроинженерство в Политехниката през 1875 година. Между 1909 до 1938 година в града преподава нобеловият лауреат Ото Льови, а през 1936 година, тук лектор е и Ервин Шрьодингер. Грац е градът, в който се намира и домът на българския княз Александър I Батенберг, който умира там през 1893 година.

За първи път Грац се споменава в исторически документ от 1140 година във връзка с изграждане на манастира "Абтай Секау" (Abtei Seckau). Първите скици и записки за изграждане на защитна стена датират от 1233 година. Със завършването на тази средновековна защитна структура Грац за първи път придобива правото да се нарича град, а през 1245 година получава свой собствен герб. През следващите столетия между 1379 и 1619 година, Грац е служил за резиденция на Хабсбургите.

Териториите на днешен Грац са били населявани още преди 5 000 години, през Медната епоха, за което свидетелстват археологически артефакти. Някъде около 6 век тук пристигат славяни, които построили на мястото на сегашния града свои укрепен замък. Именно от този период произлиза и днешното име на града. На словенски "градец" означава "малък град". В хода на историята градът е носил и имената "Грец" и "Гратц".

Днес Грац е едно доста приятно място за почивка. По-голямата част от забележителностите на града са концентрирани в централната му част, на територията на Стария град. Историческият център на Грац е един от най-добре запазените в цяла Европа, като е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1999 година.

Няма как да пропуснете замъка Шлосберг (Schloßberg), който е най-интригуващата историческа забележителност на Грац. Този замък е издигнат през Средновековието, а за вековете между 1125 и 1809 година е служил за крепост, която така и остава непревзета. Шлосберг в Грац е включена в книгата с рекордите на Гинес като най-силната крепост в света. През 2010 година също става част от културните забележителности на ЮНЕСКО.

Днес в Стария град на Грац могат да се видят над 1000 постройки, чиито архитектурни стилове варират от готическия период до модерна архитектура. Сред най-забележителните сгради са тази на Ратхауз-а (Town Hall), музеят по изкуствата, известен като Новата Галерия. Ландхауз-а (Landhaus), където заседава федералния парламент на Щирия, катедралата в Грац и нейната готическа архитектура и още много други културни паметници.

За символ на Грац се счита Часовниковата кула (Uhrturm), която се намира на върха на Шлосберг при 475 метра надморска височина. До върха се движи историческа железница, която също може да се причисли към най-интересните забележителности на Грац. Извън Стария град на Грац интересен за посещение е замъкът Егенберг (Eggenberg), който със своята красива барокова архитектура бе причислен към културното наследство на Стария град Грац през 2010 година.

През 2003 година Грац е обявен за столица на европейската култура. Традиционно вторият по големина австрийски град е домакин на много фестивали от най-различно естество. Популярен е джаз-фестът, който винаги се провежда от средата на месец юли до първата седмица на август.
Полезни връзки:

екскурзии до Австрия |