Условия за багаж WIZZ air - Alegra Vi Tur
ПОЗВОЛЕН БАГАЖ

Всеки пътник има право да носи:

Една бройка салонен багаж
До 6 бройки регистриран багаж до 32 килограма всяка
Покупки от безмитни магазини на летището след проверката за сигурността
Важно: Багажът ви ще бъде проверен на летището!

Пътниците с качване на борда с предимство

могат да носят 1 допълнителен личен багаж в допълнение към малката или голяма кабинна чанта.

Нормите за багаж се купуват както следва:

Онлайн по време на резервацията
Онлайн чрез Добавяне на услуга и Онлайн чек-ин
До 3 часа преди заминаването онлайн или чрез Мобилното приложение
Телефонния център
На летището
Забележка: Таксите на летището са МНОГО ПО-ВИСОКИ от тези, ако резервирате онлайн.


ЧЕКИРАН БАГАЖ

От съображения за сигурност Wizz Air няма да превозва багаж, чиито собственици не са на борда на самолета (освен погрешно сортиран багаж).

Максималните размери на отделна бройка багаж, която да може да премине през вратата на багажното отделение, са:

Ширина: 1,499 м
Височина: 1,194 м
Дължина: 1,715 м

От съображения за сигурност и безопасност теглото на всяка отделна бройка чекиран багаж не бива да надвишава 32 килограма.

Пътникът е длъжен при поискване да се съобрази с всички изисквания на органите за сигурност. Wizz Air не носи отговорност за каквито и да било свързани разходи в случай, че даден багаж не е бил транспортиран, защото пътникът не е изпълнил изискванията на органите за сигурност.

Когато е възможно, регистрираният багаж ще бъде превозван на борда на същия самолет като притежаващия го пътник. Ако от съображения за безопасност, сигурност или експлоатация решим да превозим багажа с различен полет, не носим отговорност за забавянето му. Преди да бъдат предадени за превоз, всички единици багаж трябва да бъдат обозначени с името, инициалите и адреса на пътника, за да се улесни връщането на погрешно сортирания багаж на собственика му в разумни срокове. Деца до 2 г. нямат право на никакъв багаж, с изключение на спортна бебешка количка /сгъваема количка / детска автомобилна седалка за едно дете (превозвани безплатно). Бебешка количка или спортна количка се чекира с останалия Багаж и се превозва безплатно, ако ползвателят й пътува.

Ако чекираният багаж съдържа някои от следните вещи, Wizz Air не носи отговорност за всякаква загуба, повреда, закъснение или щета на такива вещи:

пари в брой, ценни книжа
бижута, ценни метали, скъпоценни и полускъпоценни камъни
компютри, камери, видео камери, мобилни телефони и всички други електронни или технически уреди и техните аксесоари
официални, служебни или лични документи
пътнически документи или други документи за самоличност
ключове
течности
лекарства
художествени произведения и произведения на изкуството
нетрайни стоки

Някои летища може да имат и други ограничения за вещи, които може да се носят в ръчния багаж и/или в чекирания багаж. В такива случаи преобладават правилата на летището.


САЛОНЕН БАГАЖ

Пътниците без качване на борда с предимство мога да носят само един кабинен багаж

Малък салонен багаж:
Ако салонният Ви багаж е с размери 42x32x25 см или по-малък, можете да го вземете на борда безплатно. Той трябва да се побира под седалката пред Вас.

Или

Голям салонен багаж:
Ако Вашият салонен багаж е по-голям от размерите на малък салонен багаж, но не надвишава 56x45x25 см, можете да го вземете на борда срещу такса. Той трябва да се побира в горния багажник. Вие трябва да сте в състояние да го поставите в горния багажник без чужда помощ.
Пътниците с качване на борда с предимство

могат да носят 1 допълнителен личен багаж в допълнение към малката или голяма кабинна чанта.

"Допълнителният личен багаж може да бъде ръчна чанта, чанта за лаптоп или чанта за фотоапарат, но не бива да надвишава размерите 40 x 30 x 18 см.
Ако пътник с качване на борда с предимство носи 2 ръчни багажа, като и двата надхвърлят максималния размер за допълнителния личен багаж, пътникът трябва да чекира една от чантите срещу съответната такса.

С новата услуга на Wizz Air доплащане към голям салонен багаж , имате възможност да увеличите размера на багажа си дори след като сте платили за голям салонен багаж. В случай че не сте сигурни какъв размер багаж ще Ви трябва за следващото Ви пътуване, платете за голям салонен багаж, когато резервирате полета си, и ще можете да доплатите до чекиран багаж до три часа преди заминаването, в случай че ви трябва повече място. Тази възможност е достъпна за разликата в цената между голям салонен багаж и чекиран багаж.

Пътници, купили голям салонен багаж, могат да носят на борда музикален инструмент в калъф с дължина до 80 см. Другите размери на калъфа не бива да надвишават 45 х 25 см. Такива инструменти например са цигулка, виола, флейта, кларинет, тромпет, укулеле. За определяне на размера му музикалния инструмент трябва да се сложи в измервателя на Голям салонен багаж: ширината и дълбочината трябва да отговарят, а височината трябва да е приблизително 1.5 пъти по-малка от разрешената. Пътниците не бива да носят друг салонен багаж, освен малък музикален инструмент. Вече на борда, музикалния инструмент трябва да се сложи в горния багажник. Музикални инструменти, които не отговарят на горните размери, трябва да се превозват или като чекиран багаж в багажното отделение след плащането на съответната такса, или след предварително разрешение от Wizz Air чрез Телефонния център и плащането на допълнително място.

В допълнение, пътниците могат да носят изброените по-долу вещи:

горна дреха или одеяло
мобилен телефон
четиво за полета
за деца под двегодишна възраст: храна, нужна за времето на полета, сгъваема детска количка или портативно бебешко кошче
чифт патерици за пътници с ограничена подвижност

В случай, че размерът на салонния багаж надвишават горепосочените ограничения, багажът ще бъде транспортиран като регистриран багаж и такса за багаж ще бъде начислена.

Течностите в салонния багаж подлежат на следните наложени от правителството ограничения:

Течността е в контейнер с максимален обем 100 мл
Всички контейнери за течности, отговарящи на ограничението от 100 мл, могат да бъдат поместени в прозрачен наилонов затварящ се еднолитров плик с размери 20 см x 20 см.
Найлоновият плик трябва да бъде представен отделно при проверката за безопасност

При проверката за безопасност на летището ще бъдете помолени да се освободите от течностите, които не покриват горните изисквания.


ТАКСИ ЗА БАГАЖ

Таксите за багаж се изчисляват въз основа на:

Датата на пътуване (висок сезон, нисък сезон)
Начин на купуването (чрез wizzair.com, Мобилно приложение, Телефонен център, Летище)
Тегло на чекирания багаж

Долната таблица показва текущите такси. Ако желаете да видите сумата на таксата за багаж за пътуването ви, можете да използвате и калкулатора за такса за багаж.
Такса wizzair.com, мобилно приложение & телефонен център, Летище(до 3 часа преди заминаване)* Летище**
Сезон Нисък сезон Висок сезон Целогодишно
Чекиран багаж (макс. 23 кг) 29-69 BGN в зависимост от маршрута 49-88 BGN в зависимост от маршрута 108 BGN
Чекиран багаж (макс. 32 кг) 49-88 BGN в зависимост от маршрута 69 - 108 BGN в зависимост от маршрута 147 BGN
Голям салонен багаж (макс. 10 кг) 20-35 BGN в зависимост от маршрута 79 BGN

  • Ще трябва да платите по-високи такси багаж, ако добавите голям салонен багаж към вече съществуваща резервация за полет. Таксата са голям салонен багаж е по-висока с 4 BGN, а таксата за чекиран багаж е с 6 BGN по-висока в сравнение с таксите за багаж, приложими за полета Ви в деня на плащането им.
    • Когато е закупен в рамките на 3 часа преди заминаване на полета ви. Таксата включва 10 BGN летищна такса, събирана от обслужващия агент. Агентите може да таксуват и повече. Информация за приложимите допълнителни такси е достъпна при агента на Wizz Air на летището на полета ви на заминаване.

Всяка чанта или куфар, които ще бъдат чекирани, подлежат на такса за багаж, която се заплаща на чанта, на полет и на пътник. Първите 3 чанти/куфари могат да бъдат закупени онлайн, а следващите 3 на летището.

Броят чанти за регистриране трябва да бъде посочен и платен по време на процеса на резервация. По-късно онлайн или посредством Центъра за обаждания могат да бъдат добавени допълнителни бройки багаж. За допълнителния чекиран багаж, закупен на летището, ще важи по-висока такса за багаж. На летището трябва да бъде заплатена допълнителна такса от € 20, ако пътникът е закупил чекиран багаж в рамките на 23 кг, но теглото на чантата/куфара му е между 23 кг и 32 кг.

Броят чанти за регистриране трябва да бъде посочен и платен по време на процеса на резервация. По-късно онлайн или посредством Телефонния център могат да бъдат добавени допълнителни бройки багаж. Допълнителните бройки регистриран багаж, закупени на летището, ще подлежат на начисляване на по-висока такса за багаж; сумата ще зависи от това дали са закупени на гишето за регистрация или сме били принудени да регистрираме багаж с прекомерни размери или тегло на портала за качване на борда.

Ако бъдат регистрирани по-малко бройки багаж, таксата за багаж няма да бъде възстановена.


СПОРТНА ЕКИПИРОВКА

Превозът на спортна екипировка подлежи на начисляване на такса за спортна екипировка и трябва да бъде указан и заплатен по време на процеса на регистрация.

Моля, прочетете внимателно изискванията за опаковане по-долу. Ако тези изисквания не са изпълнени, Wizz Air ще откаже превоза на принадлежностите. Моля, вземете предвид, че Wizz Air не осигурява опаковъчни материали. Всички изброени по-долу предмети могат да бъдат пренасяни само като регистриран багаж.

а) Екипировката за ски, сноуборд, сърф и саковете за голф трябва да бъдат опаковани в чувал.

б) Прътовете за овчарски скок могат да бъдат приемани за превоз, само ако са опаковани в текстилни сакове.

в) Велосипеди се приемат за превоз, ако са опаковани за пътни кашони за велосипед или в найлонови торби, като колелата и педалите са свалени, а дръжките са обърнати успоредно. Могат да бъдат приемани и ако са опаковани в картон, стига гумите им да са изпуснати.

г) Екипировката за гмуркане може да бъде приемана за превоз, само ако бутилките под налягане са празни, източникът на захранване или крушката са отстранени и превключвателят е в положение "OFF" (изключено).

д) Рога и трофеи могат да бъдат превозвани, само ако пътникът представи валиден ветеринарен сертификат.

Повреден, чуплив, обемист, неадекватно опакован, закъснял за регистриране и свръхгабаритен багаж ще бъде приеман за превоз само с етикет за ограничена отговорност на превозвача "Limited Release Baggage" и Wizz Air няма да носи отговорност за такива предмети.


CПЕЦИАЛЕН БАГАЖ ЗА ПРЕВОЗ В САЛОНА

а) Чупливи и обемисти предмети, музикални инструменти

За предмети, които не могат да бъдат прибрани под седалката или в горния багажник, трябва да бъде закупено допълнително място на цената за възрастен, достъпна в момента на резервация. Резервацията може да бъде направена онлайн, като се въведе “EXST” в полето за собствено име и фамилията на пътника в полето за фамилно име. Моля, отбележете си, че по-големите от виолончело инструменти (например, контрабас, арфа и др.) трябва да бъдат регистрирани с етикет за ограничена отговорност. Тези инструменти са твърде обемисти и тежки за поместване в седалка. Ако инструментът заедно със своя калъф за пренасяне не надвишава размерите 56x45x25 см срещу допълнителна такса) и тегло 10 кг, той може да бъде превозван като салонен багаж. Моля, отбележете си, че музикалният инструмент може да е единственият ваш салонен багаж.

б) Дипломатически багаж

Дипломатическият багаж или всеки друг тип запечатан багаж трябва да бъде придружаван от дипломатически куриер през цялото пътуване и до/от самолета, и трябва да бъде деклариран като такъв. Дипломатическият багаж винаги трябва да бъде пренасян като нерегистриран багаж, независимо от размерите си, специалните си свойства и изискваната процедура за специално боравене. Ако размерът или свойствата на дипломатическия багаж не позволяват превозването му в салона, той може да бъде превозван в багажното отделение, но ще бъде считан за нерегистриран багаж, тъй като не бива никога да се транспортира на отговорност на Превозвача. В този случай куриерът трябва да присъства през цялото време на процедурата по натоварване и разтоварване на дипломатическия багаж, тъй като той/тя са отговорни за превоза му.

в) Прах на покойници

Превозването на прах на покойници е позволено при условие, че прахът е безопасно опакован в подходящ контейнер. Смъртен акт и сертификат за кремация трябва да се представят на летището. Прахът от покойници може да бъде пренасян само като салонен багаж.

СТРОГО ЗАБРАНЕНИ ЗА ПРЕВОЗВАНЕ ПРЕДМЕТИ

Някои предмети не се приемат за превоз, ако:

има възможност да застрашат самолета, хора или имущество
има възможност да бъдат повредени при превоз по въздух
са неподходящо опаковани
са забранени от действащи закони, разпоредби или наредби на някоя от страните, от, към или над които ще се извърши полетът
са неподходящи за превоз поради своите тегло, размер или други необичайни характеристики
има възможност да причинят неудобство или отвращение у лицата на борда

Следните предмети са строго забранени за превозване:

огнестрелни оръжия, амуниции и експлозиви, включително оръжия за ловни или спортни цели
произволни предмети или вещества, които изглеждат като огнестрелно оръжие, амуниции или експлозиви
леснозапалими вещества (освен: алкохолни напитки, спрей за коса, парфюм, одеколон)
радиоактивни материали
втечнен газ (освен: CO2, използван за задвижване на изкуствен крайник; контейнер с невъзпламеним газ, използван за самонадуваща се спасителна жилетка);
отровно или заразно вещество
корозивни вещества (освен: живак в термометри, барометър, батерия на инвалидна количка)
куфари и дипломатически куфарчета от защитен тип с вградени алармени устройства, литиеви батерии или пиротехнически материали
предмети и материали, които застрашават безопасността, собствеността, живота, здравето и телесната цялост на хората на борда
произволен материал, който е забранен според правилата и разпоредбите на страните, засегнати от превоза
произволен предмет, който не е подходящ за превоз поради своите тегло, размер или други характеристики
тленни останки
всякакви лепила или бои
произволни предмети, указани в Техническите инструкции за безопасно транспортиране на опасни стоки по въздуха на Международната организация за гражданско въздухоплаване (International Civil Aviation Organization - ICAO) и Разпоредбите за опасни стоки на Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association - IATA)

В случай, че опитате да вземете който и да е от тези предмети с вас, ние сме в правото си да откажем да превозваме вашия багаж.


ЖИВОТНИ
Wizz Air не превозва живи животни с изключение на кучета-водачи, пътуващи заедно с нуждаещия се от тях пътник, който разполага с документите, указани в разпоредбите на засегнатите от превоза държави и съответстващи на условията на тези разпоредби.


НЕРЕДНОСТИ С БАГАЖА
Нередовности с багажа - закъснение, изгубване, повреда, кражба

Нередовностите с багажа трябва да бъдат докладвани при пристигането на бюро "Изгубен багаж" или "Искове за багаж", намиращи се в транзитната зона на летището. При съобщаването на пътниците ще бъде осигурен Доклад за нередовност с имущество (Property Irregularity Report - PIR).

Ако регистрираният багаж не пристигне с полета, който превозва неговия собственик, и пътникът не подаде доклад при пристигането, Wizz Air ще откаже да поеме отговорност.

Ако пътникът подаде доклад за забавянето на своя регистриран багаж при пристигането, в продължение на 21 дни ще се извърши проследяване. Ако багажът не бъде намерен през този период, Wizz Air ще носи отговорност за загубата.

В случай, че установяването на щета или кражба е невъзможно в момента на пристигане, докладът трябва да бъде подаден на летището до 7 дни след пристигането.

Ако багажът не пристигне с полета, превозващ лицето, на което принадлежи, и ако бъде доставен повреден или ограбен, пътникът трябва да подаде писмен доклад до 21 дни след получаването на багажа на свое разположение.

Wizz Air не носи отговорност за багаж, идентифициран погрешно от друг пътник. Пътникът, идентифицирал погрешно багажа, носи отговорност за всички разходи и за двамата въвлечени пътници.

Отговорността за забавен, повреден или ограбен багаж ще бъде намалена, ако багажът е бил опакован неподходящо при представянето му за регистрация. За повреди на ръчния багаж (включително дрехи) трябва да се съобщава на борда на самолета или най-късно преди напускането на транзитната зона. При съобщаването на пътника ще бъде осигурен Салонен доклад (Cabin Report) или PIR.

Исковете трябва да бъдат подавани в писмен вид до 1 месец след пристигането на крайната дестинация (тоест, летището, посочено в пътния план) пред отдела за искове на Wizz Air или пред вашата застрахователна компания, ако подавате пряк иск.

За да ни помогнете да обработим бързо вашия иск, приложете копие на Салонния доклад (Cabin Report) или Доклада за нередовност с имущество (Property Irregularity Report), които са ви предоставени на борда или на летището, когато сте съобщили за загубата, повредата или кражбата. Моля, осигурете също така вашата информация за контакти и подробности за банковата сметка, на която може да бъде преведено обезщетението (в случай, че има такова).

Ако в посочените по-горе периоди не бъде подаден иск, няма да има основание за процес срещу Wizz Air.

Оплакванията (различни от искове за багаж) трябва да бъдат направени писмено в рамките на 1 месец след пристигането на полета, за който се отнася оплакването. Ако в посочения по-горе период не бъде подадено оплакване, няма да има основание за процес срещу Wizz Air.

Исковете и оплакванията трябва да бъдат изпращани на отдела Връзки с клиенти на Wizz Air.

Ако се налага да се свържете пряко с нас, моля, попълнете и подайте този формуляр: Оплаквания.

 

Считано от 1 ноември всички пътници ще имат право да вземат на борда един безплатен ръчен багаж с максимален размер 40 x 30 x 20 cm, който трябва да бъде поставен под седалката пред тях.

Пътниците, които са закупили WIZZ Priority, ще имат право да вземат допълнителен багаж на колелца, чиито размери не бива да надхвърлят 55 x 40 x 23 cm.

В допълнение Wizz Air въвежда нов тип чекиран багаж с тегло до 10 kg освен съществуващите опции от 20 и 32 kg.