10 интересни факта за Швейцария
1) Швейцария е сред най-големите износители на шоколад в света. 18 швейцарски компании за шоколад са произвели над 172 тона от сладкото изкушение през 2012г. Също така, швейцарците са народа, който яде най-много шоколад – 11.3кг. годишно. Определено си заслужава да пробвате поне няколко вида.

2) В Швейцария са разположени над 1 500 езера. Където и да се намирате
в страната, винаги има езеро най-много на 16км. от вас. Ако пък обичате риболова, трябва да внимавате, защото адвокатът Антоан Гьотшел веднъж осъдил рибар, тъй като му отнело твърде дълго време, за да улови една щука.

3) Сиренето Ементалер (Ементал), известно с дупките, които го пресичат, се произвежда в Берн още от 13 век. Само една пита от вкусното сирене тежи около 120кг., докато са нужни към 1 500 литра мляко, за да бъде призведено.

4) 23% от населението на държавата са чужденци, а живеещите там имат втората най-висока средна продължителност на живота след Япония.

5) 4 са официалните езика в страната: френски, немски, италиански и реторомански. Най-използван от тях е немският, който е говорим от около 70% от населението.

6) Железопътната система в Швейцария обхваща почти 5 000км. и се нарежда на второ място по численост и комфорт на пътуването с влак след Япония.

7) Легендарният комик Чарли Чаплин прекарва последните 25 години от живота си в Швейцария. След смъртта си е погребан във Вьове, ала трупът му е откраднат от група механици, с цел откуп. Сетне, тленните останки на актьора са върнати и погребани отново, по-дълбоко, за да се избегне повторение на ситуацията. В същия град са гробовете на полския писател Хенри Сенкевич и английския му колега – Греъм Грийн.

8) В Женева има скулптура на гигантски трикрак стол, наречена: „Счупеният стол“. Тя символизира позицията на местните срещу използването на противопехотни мини.

9) Най-високият град в Европа, който има постоянно население, е Жуф. Надморската му височина е 2 126м. Удивително е как хората успяват да живеят на такова място!

10) Има 208 планини с височина над 3 000м., като 24 от тях – над 4 000м. Най-високият връх е Монте Роза, намиращ се до границата с Италия.