Информация за Инсбрук
Йохан Волфганг фон Гьоте често обичал да казва, че Европа е сърцето на света, Алпите - сърцето на Европа, Тирол - сърцето на Алпите. Инсбрук категорично може да се определи като исторически символ и люлка на културата и цивилизацията. Този живописен стар град, който днес съчетава и модерното лице на курортен ски център, се намира в сърцето на Алпите, в Западна Австрия. Инсбрук дължи своята красота най-вече на поразително благодатната географска област, в която се намира. Разположен е в долината на река Ин, която разделя курорта на две части и която всъщност е и негова кръстница. Днес Инсбрук е един от най-добрите и престижни ски-центрове на територията на Австрия, като годишно тук идват хиляди туристи любители на ските.

Историята на Инсбрук (Innsbruck) започва в зората на новото летоброене, когато селището е основано на мястото нa римска колония около 1-5 век. За баща и патрон на града се смята монах на име Рупорт. Възникнал като римска колония през 12 век Инсбрук придобива лицето на известен търговски център. През 13 век и по-точно през 1239 г. получава статут на град. През 1363 г. Инсбрук е присъединен към империята на австрийските Хабсбурги, а своят апогей достига през 1420 г., когато е обявен за столица на Тирол. Максимилиян l е бил поразен от красотата на тукашната тиролска територия и веднага се влюбил в Инсбрук. През 1805 г. французите слагат ръка над живописното селище в сърцето на Алпите, а малко след това Инсбрук е присъединен към Бавария. След около десетилетие, през 1815 г. той отново е върнат на Австрийската империя.

Инсбрук с право се счита за единственото курортно селище на територията на Австрия, което има повод да твърди, че е град с минало. Един от историческите символи на Инсбрук и навярно най-забележителният е замъкът Амбрас, който свидетелства за славната история на града. Амбрас е разположена в хълмовете над града. От 1563 до 1595 г. този замък в Инсбрук е бил резиденция на Фердинанд II (Ferdinand II). На мястото му е имало издигнато укрепление още през 10 в., но около 100 г. по-късно то е било разрушено. Части от основите му обаче са използвани за построяването на модерната сграда на двореца.

След смърта на Фердинанд II Амбрас се наследява от вторият му син Карл II, който обаче не таи сантиментални чувства към резиденцията на баща си и я продава на император Рудолф II. Днес в красивия бял дворец Амбрас е изложена най-старата колекция от картини и оръжия на територията на цяла Европа, а на вторият етаж на замъка може да разгледате колекция от творби на изобразителното изкуство с над 200 портрета. Заслугата за тази уникална сбирка на предмети на изкуството е на Фердинанд II, който още приживе изгражда в ниската част на двореца модерен музей.

Въпреки достолепната си имперска биография Инсбрук днес набляга предимно на имиджа на модерен ски-център. Достатъчно е само да припомним, че в Инсбрук на два пъти са провеждани Зимни олимпийски игри - първо през 1964 г., а след това през 1976, когато жителите на американския щат Колорадо гласуват срещу облигационен заем за финансиране на игрите в град Денвър. Едно отлично спортно съоръжение в Инсбрук е многофункционалният стадион "Тиволи Ной", който отваря врати през 1999 г. Намира се в южната част на града, между други две важни спортни съоръжения - олимпийския стадион и мотопистата.

Курортният живот в Инсбрук никога не секва и за това допринасят доста над 20-те хиляди студенти, които учат в тукашния университет. За задоволяване, както на техните нужди, така и на туристите от цял свят, в Инсбрук изобилства от барове и нощни клубове, които са концентрирани предимно в района зад централната гара. Не пропускайте да се отдадете и на „тиролска диета” в някои от уникалните местни ресторантчета. Непременно опитайте прясно-приготвената пъстърва и невероятно вкусния пържен специалитет, приготвен от картофи, лук и говеждо с подправки.